Patsaat, muistomerkit

Veistokset  
Joutsentukat;
Taru Mäntysen pronssiveistos voitti kunnan 350-juhlien kunniaksi järjestetyn kilpailun v. 1989. Sijoituspaikkana kunnantalon edusta. Mustalla elämän virtaa kuvaavalla graniittialustalla on neljä eri aikakausia kuvaavaa pronssihahmoa sekä tulevaisuudelle varattu tyhjä tila.

Alkukantainen, kivikauden ihminen kivisellä jalustalla kuvaa metsästystä ja keräilytaloutta

Pronssijalustalla on maanviljelyä ja hedel-mällisyyttä kuvaava hahmo.

Kaupan, teollisuuden ja liikenteen kehitystä kuvaa teräsjalustalla seisova hahmo.

Nykyaika; pyrkimyksiä ja tavoitteita moniin suuntiin, jalusta betonia.

 

Veikko Haukkavaaran veistos v. 1987 "Kaakanat" terveys-keskuksen pihalla. Nimi perustuu juttuun, jossa savolaismies kieltää vierastaan ampumasta sorsaa, joka on "kaakana".

Kansanrunoilija Olli Kymäläisen muotokuva kirkkopuistossa. C.E. Sjöstrandin mukaan Veikko Nuutinen 1969.

Oravikoskella sijainneen Kotalahden kaivoksen malmikivi tuotiin hotelli Vesileppiksen edustalla v. 1977.

Kaivosveistos; Oravikoskella.

 

 

 

Muistomerkit

Leppävirtalaisen tunnetun suomenhevosen Ori Einon muistopatsas Leppävirran valtion-virastotalon edustalla. Herman Joutsen 1990. Pekka Paikkarin veistos; Kalmalahden liikenneympyrässä. Hackmanin, kunnan ja tiepiirin yhteishanke v.1997.
 

Sotien 1939-1944 sankaripatsas Leppä-virran sankarihautaus-maalla, Heikki Konttinen 1966.

Leppävirran sankarihautausmaalla on Suojeluskunnan heinäkuussa 1921 pys-tyttämä Vapaussodan muistomerkki paasi. Vakaumuksensa puolesta v.1918 kuolleiden muisto-merkki Leppävirran kirkon-kylän hautausmaalla. Suunnittelija Pentti Kervinen, 1971.

Leppävirran kirkkopihas-sa kaakkoiskulmassa sijaitsee Leppävirran Karjalaseuran hankkima, vuonna 1965 paljastettu Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, jonka on suunnitellut Juhani Nylund.

Höyrylaiva Louhen haak-sirikossa 1934 hukku-neiden Tauno Gröndahlin veistämä muistomerkki paljastettiin kirkonkylän vanhalla hautausmaalla 1964.

Kalmalahden taistelun muistomerkki. Taistelu oli maaliskuussa 1808. Lep-pävirran suojeluskunta tilasi muistomerkin arkk-itehti J. Nykäseltä ja sen valmistivat Otto Thure ja Hannes Pursiainen pai-kalla olleen vanhan kel-larin perustuksille. Muis-tomerkki aljastettiin 1933 ja se sijaitsee; 5-tien vierellä kulkevan Museotien levikkeellä.

Leppävirran kirkkoherra ja kansanrunouden kerääjä rovasti; J. Alopaeuksen muistokivi Leppävirran kotiseutumuseon edus-talla. Pystytetty Kalevalan juhlavuonna 1985. Leppävirtalaisen kulttuu-rivaikuttaja ja kansan-edustaja Tilda Löthman-Koposen muistolaatta Leppävirran kotiseutu-museon edustalla
v. 1989.
Muistolaatat      
Ministeri Pentti Pekkari-sen muistolaatta Leppä-virran kunnantalon seinässä. Valtiopäivämies Otto Johannes Lundsonin muistolaatta kunnantalon seinässä. Leppävirran torin laidalla sijaitsee talvi- ja jatkoso-taan lähdön kuparinen muistolaatta.

Suojeluskunta-, Lotta Svärd-, Sotilaspojat- ja Pikkulotat -järjestöjen muistolaatta. Muistolaatta on Kivelän koulun ruokalan seinässä, rakennus on alun perin toiminut Suojeluskuntatalona.

Mannerheim-ristin ritari n:o 36 Aarre Alfred Voutilaisen muistoksi paljastettiin laatta 6.12.2005.Laatan on suunnitellut Pentti Laukkanen
ja se on valmistettu Lapinlahden Taidevalimossa. Muistolaatta on Kivelän koulun ruokalan seinässä, rakennus on alun perin toiminut Suojeluskuntatalona.

 

Kuvaaja Kari Viinikainen

Jaa sosiaaliseen mediaan:

Kategoria: 
Ota yhteyttä meihin